Slušajte muziku

Muzika je čarobna!

Kako pronaći note?

leave a comment »

Nota za slobodno (besplatno) preuzimanje na Internetu ima u izobilju. Ovde ću navesti jedan sajt, koji je legalan i na kome možete lako pronaći skoro sve što možete zamisliti.

http://imslp.org/

Zapamtite ga! Prava je riznica.

Setite se da je važno da znate kako se tačno piše prezime kompozitora čiju kompoziciju želite da pronađete. Ako želimo da pronađemo note kompozitora Mocarta, onda prvo kliknemo na link:

Browse by composer

Na sledećoj stranici, pronađemo polje Search (premotavamo polako na dole, sa leve strane), ukucamo tačno prezime kompozitora, npr. Mozart i kliknemo na dugme Go ispod. (Pažnja: Ne na dugme Search!)

Rezultat pretrage je ova stranica.

Dalje, možete ići na link List of compositions by Mozart, by genre, koji se pojavljuje pod See also, pa ćete se naći ovde.

Na listi koju dobijete na toj strani, možete izabrati npr. 2.1 Piano Concertos ili 3.1 Solo Piano Works ili nešto drugo što vas zanima.

Recimo da smo izabrali 3.1 Solo Piano Works.  Klikom na taj link, ostajete na istoj strani, samo će se ona premotati na mesto gde je podnaslov Solo Piano Works. Tu imate izlistana Mocartova dela za klavir solo:  rana dela (pisana u dečjem uzrastu), sonate, fantazije, ronda, varijacije, kompozicije za 4 ruke i 2 klavira. Ispod toga, izlistana su ostala njegova dela, za druge instrumente.

Pretpostavimo dalje da tražite sonatu u kojoj je Turski marš poslednji stav (a to mnogi od vas traže). Lako ćete je pronaći, jer pored nje piše:  „Turkish March“, znači to je sonata Piano Sonata No. 11 „Turkish March“ in A major, K. 331 (Summer 1778). Klikom na link dolazimo na sledeću stranu.

Tu vam je sada u ponudi da čujete tu kompoziciju – gde piše III Alla Turca MP3 file.

Ispod se nalaze linkovi sa skidanje nota. Nudi se cela sonata  – Complete Score – (complete = cela, score = note, partitura). Za svaki fajl u PDF formatu, dati su podaci o izdavaču (Publisher) i editoru (Editor), kao i veličina fajla u MB (megabajtima) i broj strana u fajlu (pages).

Klikom na neki od linkova gde piše Complete Score obično se note odmah otvaraju ili se nudi da ih preuzmemo i sačuvamo na našem računaru – što zavisi od podešavanja našeg programa – internet pretraživača (FireFox, Google Chrome, Internet Explorer, Opera … )

Ukoliko sledi još neka informacija, koju sajt želi da vam dostavi, umesto da se odmah prikažu note (ili ponude za preuzimanje) nekada je potrebno kliknuti na link gde piše:

I agree with the disclaimer above, continue my download

(Obično se radi o delima koja imaju određena i ograničena autorska prava.)

Note koje ste sada dobili (da, stvarno – dobili ste ih – i budite srećni i zahvalni!) možete koristiti tako što ćete ih otvoriti na računaru i gledati ih, dok slušate muziku ili ukoliko su vam potrebne da iz njih svirate – onda ih odštampajte.

Advertisements

Written by profmaja

20. decembra 2011. u 18:39

Objavljeno u Mala uputstva

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: